Lär dig bildbehandla i Adobe Camera Raw och Photoshop!

Plats: onlinekurs

Datum: 9/11 2021 (heldag)

Kursledare: Eva-Teréz Gölin

Nivå: Nybörjare

Deltagare: max 12 st.

Anmälan: Anmäl dig till kursen här! För anmälan krävs medlemskap i en av Konstnärscentrum regionala föreningar.

Den fotografiska bilden kan användas både som ett konstnärligt uttryck och för att dokumentera verk och utställningar. Med hjälp av Camera Raw har det blivit lättare att justera färg och kontrast i olika slags bildmaterial.  Kursen kommer att fokusera på bildbehandling av installationsbilder samt att anpassa dem för skärmvisning. Du får lära dig att orientera dig i Bridge, Adobe Camera Raw och Photoshop gränssnitt, samt att använda grundläggande verktyg för bildbehandling. Du lär dig att justera färg och kontrast, samt anpassa bildernas storlek och färgrymd för publicering på webb eller att användas i ansökningar. 

För att få ut det bästa av kursen bör du ha en dator, och eget bildmaterial (t.ex. Råfiler, jpg, tiff). Det är också bra om du har en relativt ny version av Photoshop tillsammans med Camera Raw version 12 eller 13. Tidigare versioner kan också användas men gränssnittet skiljer sig i utseende. 

Kursens innehåll i punktform

  • Introduktion, översikt och orientering om Bridge, Camera Raw och Photoshop.
  • Arbeta med olika filformat i Camera Raw, råfiler och jpg mm.
  • Grundläggande justeringar av färgbalans, ljushet och kontrast i Camera Raw.
  • Mer justeringar i Camera Raw; nyans, mättnad och att räta upp perspektiv.
  • Kurvor, justeringslager och lagermasker i Photoshop.
  • Bildstorlek 
  • Skärpning
  • Automatiserad export via Bildbearbetaren i Bridge

Kursledare Eva-Teréz Gölin

Eva-Teréz Gölin är konstnär och bildbehandlare med en gedigen pedagogisk erfarenhet. Hon har föreläst, handlett och undervisat på bland annat Fotoskolan Sthlm, Kungliga. Konsthögskolan och är nu lärare vid HDK-Valand i Göteborg. I sin konstnärliga praktik arbetar hon, ofta genom digitala processer och tankar om syn och perception, med att gestalta frågor om konsumtion, hållbarhet och klimatförändringar. Eva-Teréz har bland annat studerat fotografi vid Akademin Valand och Novia University of Applied Sciences samt Artists’ Books på Kungl. Konsthögskolan.