Sök projektmedel | Beviljade Projekt | Projekt i urval
Projektnamn: Kalla Kriget i Folkhemmet
Konstnär: Helena Wikström
År: 2018
I mina konstnärliga projekt har jag under de senaste åren gjort nedslag i några av Kalla Krigets lokaler och berättelser. Jag har i olika utställningar visat fotoserier från Titos superhemliga atombunker i Bosnien och Stura Maja (KGBs högkvarter i Riga.) Genom detta har mitt intresse för Sveriges och framför allt Norrlands position under denna period växt allt starkare. (utställningar: 2014 The (Re)construction of friendship, KGB Building Riga, 2015 Radiotystnad, Väven, Umeå kommuns konsthall)
I min ansökan till KC skrev jag att jag ville leta efter berättelser och bilder av hur folkhemstanken och krigshotet kunde påverka det pågående livet Norra Sverige. Hur möts kallakrigsberättelserna och folkhemsberättelserna? Målet var att arbeta konstnärligt utifrån material som jag hittade i olika arkiv.
Av det material som jag hittade kunde jag använda en del i en dokumentärfilm som jag gjorde med Bautafilm, Film i Västerbotten och SVT. Det blev en serie med målningar som användes som grund för animationer i filmen men även kom att visas i en utställning på Västerbottens Museum den 11 nov 2018– 17 feb 2019 https://www.vbm.se/utstallningar/pussel-och-pirater/ Till utställningen bjöd jag också in Daniel Westman att göra ett ljudverk med 50-talsmusik och radioklipp.
Dokumentärfilmen visades på SVT den 21, 22 och 23 december samt ligger på SVT play fram tom juni 2019. https://www.svtplay.se/video/20344278/radio-black-peter Premiären var på Umeå Internationella filmfestival några veckor tidigare.
Filmen kan beskrivas som en radiohistorisk dokumentärfilm som berättar hur Sveriges första radiopirater; två skogsarbetande bröder från det norrländska samhället Lomsjö i början av 50-talet utmanade det svenska radiomonopolet med sina illegala musiksändningar. Historien om Black Peter som föregick både Radio Syd och radio Nord har konstigt nog förblivit ett okänt kort i radions historia. Att bröderna under flera månaders tid jagades av både SÄPO, militär och lokalpolis hänger ihop med tidigare spionhistorier och tidsandan med rädsla för kommunismen.
Filmen blev ett stort projekt med flera involverade. Min arbetsinsats finansierades av KC + att jag hade arbetsstipendium från konstnärsnämnden. Filmen fick stöd av Film i Västerbotten, SVT, och Bautafilm. Utställningen betalades av Västerbottens Museum enl. MU-avtal.
Att den första dokumentärfilmen som jag gör visas på SVT känns ju helt fantastiskt, det hade jag ju inte kunnat drömma om. Har lärt mig oerhört mycket under detta projekt: animation, om dokumentärfilm och filmbranschen och hur man arbetar med ljud och filmning. Det negativa har varit att det har tagit väldigt lång tid av olika orsaker, tex inväntan av ansökningar, samt att dokumentärfilmsavdelningen i Umeå lades ned och flyttades till Stockholm under projektets gång. Men på det stora hela ett väldigt lyckat projekt.