Sök projektmedelBeviljade Projekt | Projekt i urval
 

Projektnamn: Cistrwernfestivalen
Konstnär: Björnola Lind
År: 2009

Syfte
En scen för allkonstverk i Västernorrland och skapa en gräns-
överskridande plats för kulturutryck från hela världen. Här blandas film, musik, konst med shamaner och traditionell berätttarkonst. Mat från jordens alla skrymslen, kroppsbehandlingar, badtunnor och nattliga bad i älven. Festivalen har ambitionen att tänja på gränserna och vara en mötesplats mellan avantgarde och uråldriga traditioner.

Plats och tid
Inrymd i 2 övergivna oljecisterner på Svanö i Ångermanälven driver vi sedan 2 år tillbaka en multikulturell multimediafestival. Tidpunkten är vald till Midsommardagen – den enda av våra ursprungliga högtider som i Sverige ännu inte annekterats av kristendomen!

Årets festival
En svävande Guru inlede festivalen spelandes på en ljudskulptur och den avslutades med en rungade dansfest med Ahmadu Jah and his High life orchestra. Däremellan fick vi se Lovisa Johanssons verk ”Saltorgel” samspela med 10 koreograferade dansare och en ambulerade ljudskulptur. Vi fick också höra Lee Berwicks suggestiva ljud-performance ”The standing wave” och ”The resonate frequensy” som fick hela cisternen att pulsera!

Teater Slava gjorde mäktiga röstimprovisationer tillsammans med Amina Annabi, Said Dubay, Mikael Öberg och Björnola Lind. Ute i landskapet gjorde Frida Larsson och Lina Palmgren en bejublad Butohimprovisation med Ångermanälven som fond till trumpet-improvisatören Niklas Barnös spel. Niklas kunde man också höra i cisternen med kontrabasisten Joel Grip. På Folkets Hus visades experimentell kortfilm.

I cisternen kunde man höra möte mellan laptop och saxofon med Björn Eriksson och Johan Ramström. Nathalie Fougeras från Belgien utförde ett performance – ”Wearable Breast” – där hennes bröst var kopplade till ljud på nätet . Från Lunde kom ”The Hackers” bestående av två systrar som spelar respektive dansar. Frida Spång sjöng Bulgariska sånger med Amina Annabi på sång och Gösta Johansson på säckpipa och allehanda hemgjorda blåsinstrument. Vi fick också höra en improvisation på Björnola Linds hängade stenskulpturer med honom själv och Said Dubai. Mikael Öberg och Erik Ronkvist berättade och spelade en medeltida skröna. Teater Slava skapade också berättelser som kryddades av eldkonst.

De länder som representerades detta år var Iran, Tunisien, Frankrike, England och Sierra Leone. Mat från Pakistan, Eritrea och Indien.

År för år försöker vi fördjupa kunskaperna om denna märkliga plats med 25 suggestiva sekunders efterklang. Hittills har vi producerat 2 festivaler, 1 CD skiva och spelat in ljud till 10 kortfilmer.
Hela tiden dyker nya artister upp som vill framföra olika verk i skiftande genres-Det är hopp om framtiden! Men fortfarande är rummet ett mysterium…

/Björnola Lind Konstnär och ordförande för föreningen Cistern.

Bidragsgivare
KC Nord, Scenkonstbolaget, Landstinget Västernorrland, Kramfors Kommun, Bilda, Urkult, Film i Västernorrland.