Sök projektmedelBeviljade Projekt | Projekt i urval

Projektnamn: Pére Lachaise och andra viloplatser.
Konstnär: Peter Endahl
År: 2020

 

En målning föreställande kyrkogården Pére Lachaise. En målning föreställande kyrkogården Pére Lachaise.

En beviljad stipendievistelse på Cité Internationale des Arts födde idén: besöka platser och byggnader i Paris som inspirerat svenska arkitekter och jämföra dessa med kopiorna i Gävle. Vilka skillnader och likheter finns? Hur har tiden påverkat byggnaderna och platserna? Kan Gävle med rätta kallas Lilla Paris?

Väl på plats i Frankrikes huvudstad spenderades dagarna växelvis med måleri i Carina Ari-ateljén och fotoresearch i stadsmyllan.

Särskilt den väldiga kyrkogården Pére Lachaise retade inspirationen. Att vandra omkring där kändes som att befinna sig i en annan värld. Det är Paris största kyrkogård och lätt att gå vilse på de smala kuperade kullerstensvägarna. Men det gjorde jag gärna. Vackert utformade gravar, monument, kapell och gångar som gjorde mig nästan frälst av alla intryck. En starkare upplevelse av plats skulle bli svårt att hitta. Den ursprungliga idén skalades därför ned till att bara omfatta viloplatserna Pére Lachaise i Paris och Gamla kyrkogården i Gävle.

Gamla kyrkogården grundades 1808, fyra år efter Pére Lachaise, och är placerad i anslutning till den i namn och utformning Paris-inspirerade Boulognerskogen.
Många av gravarna är stora monument av köpmannasläkter. En del av kyrkogårdskonsten har likheter med den i Paris: pampiga gravvårdar och gångar som är kantade av alléträd. Men i Gävle är Gravkvarteren strikta och raka, i Paris pittoreska och smala. Byster, skyddsänglar och övrig utsmyckning är ganska lika i utformning och utförande. Kyrkogården i Gävle underhålls bättre än den i Paris som är mer sliten och förfallen. Men bra mycket vackrare tycker jag. Med ett sting av dekadens.

Projektet presenterades offentligt med tio akrylmålningar på Little Art Cakery i Gävle med vernissage den 3 oktober 2020. Utställningen pågick till den 25 oktober .

Texten är ett sammandrag ur projektredovisningen. KC Nord beviljade 7500 kr i projektbidrag.
Publicerat 11 jan 2021.

En målning föreställande ett gravmonument En målning föreställande kyrkogården Pére Lachaise. En målning föreställande kyrkogården Pére Lachaise. Detalj ur en målning föreställande en vattenutkastare skulpterad som drake.