Sök projektmedelBeviljade Projekt | Projekt i urval
 

Projektnamn: Utställning TVÅ
Konstnär: Brita Weglin
År: 2015

Undertecknad blev i nov 2014 ombedd att fungera som konstnärlig mentor till Erik Thörnkvist genom Galleri Systers i Luleå mentorsprogram för Projekt Lillasyster (13 – 23 år).

Erik i uppsydd dress gjord av innanmätet från vinkartong
Berusning

Jag tackade ja, och Eriks och mitt samarbete påbörjades på allvar i januari 2015.
Mentorskapet omfattade 20 tim, och kunde innehålla:

HUR PROJEKTET UPPKOM
Eriks mål var först bl a att färdigställa en Portfolio med arbetsprover för att ansöka till Nordiska Konstskolan i Karleby.
Så smånigom växte idén om att göra en gemensam utställning på Galleri Syster, och jag sökte pengar för detta projekt.

SYFTET – ATT GÖRA EN UTSTÄLLNING TILLSAMMANS
Vårt arbetstema blev: Genus, ålder, liv och död.

Vi ville utifrån våra egna erfarenheter och olika ålder (Erik 21 år och jag snart 69 år)
konstnärligt undersöka och åskådliggöra likheter och eventuella olikheter i ungdomsideal och utseendefixering, samt väcka diskussion om detta.

Erik och Brita

Erik gjorde 7 dräkter/objekt enligt Dantes Divina Commedia ända fram t o m det sjunde stadiet, som är Purgatorium. Efter skärselden blir man renad och upplyst och uppnår Paradiset . Erik uppträdde med en performance, helt klädd i vitt och guldsminkad. och på så sätt personifierade han själv Paradiso på vernissagen… GENIALISKT!!! Se bilderna!!!

På den tiden rökte Gloria väldigt mycket
På den tiden rökte Gloria väldigt mycket

Jag anknöt till genustemat genom att göra en vägginstallation, där jag bearbetat mina filmstjärnor från ungdomen, och visade på mans- och kvinnonormen ca 40-50 år tillbaka i tiden. Vi upptäckte att de är ganska lika i dag!!! Män skall vara tuffa, kvinnor blida, vackra och tillbakadragna…
Jag bearbetade också mina gamla pappersdockor och gjorde stora digitala utstkrifter, samt gjorde kvinnobilder till temat både i grafik och broderi.

MÅLET UPPNÅDDES
Galleri Systers projekt Lillasyster har under snart 3 år verkat i Luleå och Norrbotten, och många unga identitets-sökande och konstintresserade ungdomar är medlemmar.
Vår utställning sågs av 250 – 300 personer-både unga och äldre. Både NSD och Norrbottenskuriren hade hela kultursidans mittuppslag om utställningen, vilket gjorde att många som inte tidigare besökt Galleri Syster kom på Vernissagen!!! …Jag hade återkommande visningar för besökare vid 10 – 12 tillfällen, bl a för två gymnasieklasser (40 elever) från det estetiska gymnasieprogrammet i Luleå.
Det blev med andra ord : En succe!!!

Vernissage vimmel
Vernissage

BUDGET
Projektbidraget möjliggjorde att vi kunde förverkliga vår ide´, och hade råd att bygga en stor och intressant utställning! (se bifogade bilder)
Vi har båda själva betalat ett par tusen kr var, för allt som kostat. Dessutom stod Galleri Syster för annonsering, en del visningar av utställningen, samt bjöd på kaffe, cider mm vid vernissagen.
Jag bifogar en ekonomisk redovisning .

Vi tackar för det projektstöd vi fick!!!

© Brita Weglin